In de hedendaagse tuinbouw neemt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol in. Van Marrewijk tomaten speelt hier op de volgende manier op in.

Natuurlijke vijanden inzetten

Vanuit de natuur heeft een tomatenplant last van insecten die het op hun bladeren hebben gemunt. Dit kan plagen of ziekten die de conditie van de plant bedreigen tot gevolg hebben. Deze plagen proberen wij zo biologisch mogelijk op te lossen. Het inzetten van natuurlijke vijanden speelt hierbij een grote rol. Bij van Marrewijk tomaten wordt bijvoorbeeld Macrolophus caliginosus en sluipwespen ingezet om de witte vlieg op een natuurlijke manier te bestrijden. Op deze manier proberen wij een zo duurzaam mogelijk product te leveren van de hoogste kwaliteit.

macrolophus

Natuurlijke bestuiving

Om tot een tomaat te komen zal eerst het bekende verhaal van de bloemetjes en de bijtjes moeten plaatsvinden. Een tomatenplant maakt gele bloemetjes aan die bestoven moeten worden zodat er een tomaat ontstaat. Vroeger werden deze bloemetjes met de hand bestoven, deze werkzaamheid nam enorm veel tijd in beslag. Een jaar of 20 geleden kwam men erachter dat natuurlijke bestuiving doormiddel van hommels prima mogelijk was in kassen. Sindsdien werkt van Marrewijk tomaten met de inzet van hommels. Het voordeel van de inzet van hommels is dat zij 7 dagen per week “werken” waardoor de bloemetjes exact op het juiste moment worden bestoven. Inmiddels zijn de hommels niet meer weg te denken uit de kassen van van Marrewijk tomaten.